23 Aralık 2011 Cuma

89-O YILANI EZMEK


Ahmet AVCI
YILDIZTEPE- 23 ARALIK- 2011


“O YILANI EZMEK”

OKTAY AKBAL-31 ARALIK 1977

Asıl konu; “Menemen olayı ve KUBİLAY”
Yazar, menemen olayını anlattıktan sonra konuyu, “1930ların devrimci ozanı necip Fazıl’a getirmiş;
“Şu dünyanın işine bakın siz! 1930’da Menemen olayı üzerine basında çıkan yazılar arasında Necip Fazıl’ınki de var… Yalnız gazetede yayımlanmakla kalmamış, bu güzel ve ilginç yazısını 1933’te çıkan “BİRKAÇ HİKÂYE, BİRKAÇ TAHLİL” adlı kitabına da almış. Tabii bir daha da basılmamış bu kitap.
Kitaplıklarda ararsanız bulabilirsiniz. Açın 73. Sayfayı, okuyun: İrtica yatağımızın başucundaki bir suya karıştırılan zehirdir. Kubilay’ın katili, Derviş Mehmet’in menemen kapılarına sokuluşu gibi uykumuzu bekler ve ayaklarının ucuna basa basa gelir…
Sinsi sinsi deliğine çekilen karayılan şöyle ıslık çalıyor: Bana tabii ömrün ne kadarsa burada bitirip geber diye bir delik gösterdin. Ben bu delikte duramıyorum. Beni taşla ezmedikçe, gazla yakmadıkça, külümü yele vermedikçe, sana rahat haram olsun! Onun bu son dileğini yerine getirelim.”
Bu satırları yazan kişi, aradan Onbeş yirmi yıl geçtikten sonra, din devleti kurmak ülküsünün bayraktarlığını yapıyor. Dergisiyle yazılarıyla Atatürk Devriminin bütüm yapıtlarını yıkmaya çalışıyor, gerici çağdışı bir akımın öncüsü oluyor!

Devrim Şehidi Kubilay’ın ardından O DEVRİMLER için o devrimleri ilerletmek, geliştirmek için nice Kubilaylar şehit verdik, veriyoruz.
Bir simge insandır KUBİLAY.
İNANDIĞI DEVRİM UĞRUNA GERİCİ YIĞINLARIN ÜZERİNE KORKUSUZCA YÜRÜMENİN unutulmaz örneğidir.
Kubilay bir anıt insan olarak kuşakların belleğinde yaşayacaktır.
Menemen Olayı üzerine Gazi Mustafa Kemal’in söylediği şu sözler her DEVRİMCİ’NİN, ÇAĞDIŞILIĞA, GERİCİLİĞE karşı direnen her yurttaşın yüreğinde yer etmiştir: ”KUBİLAY, TEMİZ KANI İLE CUMHURİYETİN HAYATİYETİNİ TAZELEMİŞ VE KUVVETLENDİRMİŞTİR.”
BİZLER DE DEVRİME YÖNELECEK HER DAVRANIŞI YOK ETMEKLE GÖREVLİYİZ. BİZ, SİZ, HEPİMİZ…

Menemen Olayının 81’inci yılında Menemen Yıldıztepe’de KUBİLAY’I andık.
Menemen’e bir dostumla birlikte gitmiştim…
Yaklaşık on yıldır, her yıldönümünde MENEMEN YILDIZTEPE’DEKİ törenleri izlerim…
Her yıl tören sonrasında; “gelecek yıl bu coşkuda anma yapabilecek miyiz?” endişesi ile tepeden ayrılırdım…
Tüm olumsuzluklara ve engellemelere karşın; Bu yılki kalabalık ve coşkuyu görünce endişeleri geride bıraktığımı ve Türk Devrimi bakımından geleceğe umutla baktığımı söyleyebilirim…

KAYNAK:
MENEMEN OLAYI VE KUBİLAY -KEMAL ÜSTÜN ( üçüncü baskı-aralık-1981

Hiç yorum yok:

Blog Arşivi

Katkıda bulunanlar