11 Nisan 2014 Cuma

237- LAİKLİĞİN KABUL EDİLİŞİNİN 86. YILI

LAİKLİĞİN KABUL EDİLİŞİNİN 86. YILI KUTLU OLSUN!    
             10 NİSAN 1928      
  “Cumhuriyet’in iki büyük projesi vardı. Biri “Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir” diye söylenen “LAİKLİK”; diğeri, “Ne Mutlu Türküm Diyene” özdeyişinde ifadesini bulan “MİLLİ BİRLİK” idi. 
Ülkemizin içinde bulunduğu bu olağan dışı ortamda; en çok gündemde olan konu, kuşkusuz LAİKLİK’TİR ve MİLLİ BİRLİKTİR. 
Göz ardı edilen MİLLİ BİRLİK VE LAİKLİK uygulamasındaki farklılıklar yüzünden, Ülke kaosa sürüklenmekte, Toplum bölünme kaygıları taşımaktadır. 
Laiklik; devletin dinin etkisinden, dinin de devletin etkisinden kurtarılması; bireylerin tanrılarıyla, kendi tanrılarıyla baş başa bırakılmasıdır. Toplumsal düzenin ve hukuk kurallarının dine değil de akla ve bilime dayandırılmasıdır. Halkın; mutluluğuna, refahına, insancına günlük yaşamına yönelik her yeniliğin yasaklanması anlayışına da son vermektir.
Laiklik, Türkiye Cumhuriyeti’nin en temel özelliğidir. Devlet düzenini yansıtan Anayasa ve dolayısıyla Hukuk Düzeni, Laiklik İlkesine göre biçimlenmiştir.
Bu durum, Anayasa’nın başlangıç bölümünde ve birçok maddesinde ifade edilmiştir…
10 Nisan 1928’de; “DEVLETİN DİNİ İSLAM’DIR” hükmü Anayasadan çıkartılmıştır. Bu önemli adımdan sonra da Laiklik ilkesi; 5 Şubat 1937 tarih ve 2115 sayılı Yasa ile Türkiye Cumhuriyeti’nin nitelikleri arasında yer almıştır. Laik devlet ilkesinin Cumhuriyetin temel nitelikleri arasında yer verilmesine 1961 ve 1982 Anayasalarında devam edilmiş ve her iki Anayasa laiklik ilkesini sıkı bir korumaya almıştır.
Ülkemizi işgalden kurtaran, devletimizi kuran, Devletimizi ve Milletimizi çağdaş uygarlık yoluna yöneltenleri, başta Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, minnet, şükran ve saygı ile anıyoruz…
Ahmet AVCI
10 NİSAN 2014


Hiç yorum yok:

Blog Arşivi

Katkıda bulunanlar